Ilica

Ilica, nekad najduža zagrebačka ulica, najpoznatija je trgovačka ulica. Počinje od samog Trga i to neboderom čiji 16. kat pruža jedan od najljepših pogleda na Zagreb – doslovno sa svih strana – nemojte propustiti to upoznavanje sa Zagrebom iz ptičje perspektive.

Neboder vam predlažemo kao jednu od prvih točaka posjeta nakon što iz Main Square Residencea krenete u istraživanje grada. Pogledajte odozgo kao prvo na kakvoj vrhunskoj lokaciji na Trgu ste smješteni, a zatim koliko su male udaljenosti od Trga do Gornjeg grada (lijevo prema gore od Trga), pa od Trga do Kaptola (desno prema gore), Dolac odmah iza Main Square Residencea... sve najbitnije za vidjeti je zaista na par koraka udaljenosti.

Vratimo se Ilici, gdje razgledajte trgovine, ali svakako i Oktogon (s lijeve strane, brzo nakon iličkog nebodera, kad od Trga krenete prema zapadu) koji spaja Ilicu s Cvjetnim trgom, najljepši zagrebački prolaz. Dođite na središnji dio i pogledajte prema gore – oduševit će vas vitraj u staklenoj kupoli.

Vratite li se na Ilicu (priznajemo, popularni Cvjetnjak je jako primamljiv, ali njega odšetajte i spojite s nekim drugim znamenitostima), nedaleko na desnoj strani legendarna je zagrebačka Uspinjača. Ima jedno svjetsko naj – najkraća je žičana željeznica u javnom prometu na svijetu, vozi na Gornji grad i stižete direktno u podnožje kule Lotrščak. Prve putnike prevezla je davne 1890., a iako ćete se voziti manje od minute – užitak je. Osim toga, ne može se iz Zagreba, a da se niste vozili Uspinjačom.

Uz istraživanje trgovina, sljedeća preporučljiva skretanja su Mesnička (s koje možete skrenuti prema Gornjem gradu ili Tuškancu) i prolaz Tuškanac pa Dežmanova ulica gdje naša tvrtka Arrenda nekretnine, također zbog atraktivnosti lokacije, ima apartmane – Residence Park. Tuškanac? Još jedan zeleni raj u samom centru. Stvoren za romantične šetnje. Ili možete nastaviti šetati i “šopingirati” Ilicom...

 

Fotografije: Ilica navečer i ulaz u Oktogon s Cvjetnog trga