Dolac

Dolac ne samo da je najveća i najljepša tržnica u Zagrebu, on je i jedno od omiljenih mjesta, kako Zagrepčana tako i posjetilaca ovog grada. Odlazak na Dolac Zagrepčanima je pravi mali ritual.

Možda Dolac gledate s prozora Main Square Residencea, ali trebate osjetiti i atmosferu tog posebnog mjesta jer ga smatraju jednom od atraktivnijih tržnica u europskim gradovima. Na Dolcu se tržnica nalazi od 1930. nakon što je premještena s Trga bana Jelačića.

Uspnete li se lijevim stepenicama na Dolac, s lijeve strane će vas dočekati spomenik kumici. Kumice su žene koje desetljećima donose iz okolnih sela u Zagreb svoje domaće proizvode i ono što su uzgojile u svojim vrtovima. Karakterističan je grincajg (mješavina mrkve, korijena peršina i celera za domaću juhu), ukiseljeno zelje i repa, lisnato povrće, mahunarke, izvrsno voće, jaja od kokica iz seoskog dvorišta... No kumice su najpoznatije po omiljenom specijalitetu u Zagrebu – svježem siru i vrhnju, ali rade i odličan tvrdi dimljeni sir. Danas je pravih kumica sve manje, no mnogo Zagrepčana ima “svoju” bar jednu kumicu, jer svaka od njih ima neki, baš posebno dobar proizvod.

Kumice su nekad dolazile uglavnom iz Šestina (selo sjeverno od tadašnjeg Zagreba, danas jedan od elitnijih stambenih dijelova grada), a crveni suncobrani na otvorenom dijelu Dolca prilagodba su karakterističnih šestinskih kišobrana (koje možete kupiti kao suvenir). Zgodan suvenir su i drvene igračke kakve su se proizvodile nekad u selima oko Zagreba kao i licitari od kojih je najkarakterističnije licitarsko srce kojim se izražavala ljubav.

Blizina Zagreba moru donijela je Dolcu kako odličnu ponudu svježe ribe, rakova i školjki, tako i ponudu domaćih mediteranskih proizvoda (maslinovo ulje, pršut, suhe smokve...), ali tu su i proizvodi iz Slavonije, poznate po suhomesnatim specijalitetima poput kulena i slavonskih kobasica. Uz spomenuto, na Dolcu je i velika ponuda svježeg mesa, tjestenine, meda...

Uživajte u okruženju, upoznajte Zagrepčane u neformalnim situacijama (kažu da su tržnice jedno od najboljih mjesta za upoznati grad i stanovnike) i ne štedite na fotografijama.

 

Fotografije: Licitarska srca i atmosfera Dolca