Zrinjevac & Tomislavac

Poželjeli ste želju, ubacili novčić u Manduševac i gledate kud dalje? Trg bana Josipa Jelačića vam na sve četiri strane nudi puno toga, no sad krenite prema jugu i Praškom ulicom stići ćete do Zrinjevca, trga Nikole Šubića Zrinskog.

Nalazite se na ponajljepšem, a svakako najomiljenijem od zagrebačkih tzv. zelenih trgova, popularnom Zrinjevcu. Platane stvaraju posebnu romantičnu atmosferu i naprosto tjeraju da pod ruku uhvatite voljenu osobu sretni što ste zajedno, ali i sretni što ste tu, u Zagrebu i to na tako lijepom mjestu. Atmosferu upotpunjuju fontane, vodoskoci, glazbeni paviljon... Provjerite vrijeme na meteorološkom stupu postavljenom ovdje još 1884., a razgledati možete biste slavnih osoba iz hrvatske povijesti, kao i nekoliko muzeja (preporuka za Arheološki s prekrasnim dvorištem u koje svakako zavirite) sve do Trga kralja Tomislava (Tomislavca).

Putem ćete proći i preko samozatajnijeg Strossmayerovog trga, gdje pogledajte spomenik biskupu Strossmayeru, djelo slavnog Ivana Meštrovića, te stići do Tomislavca s konjaničkom skulpturom kralja Tomislava, prvog hrvatskog kralja okrunjenog 925. godine. Iza spomenika pruža se zgrada glavnog željezničkog kolodvora. Još jedna od fotografija Zagreba koju morate imati – dođete do zgrade glavnog kolodvora, okrenete se prema sjeveru i u jednom kadru imate kralja Tomislava, Umjetnički paviljon (najstariji izložbeni prostor na ovim prostorima napravljen baš za tu namjenu), a u pozadini se vide tornjevi katedrale. Ukoliko još uvijek nemate selfie s nekim kraljem, eto prilike za to.

Potez od Zrinjevca do Tomislavca neodoljiv je u proljeće s prvim cvijećem, u jesen nudi raskoš boja lišća koje pada, a posljednjih godina posebno je čaroban u vrijeme Adventa. Specijalno okićen, s mnoštvom prigodnih štandova i nezaboravnim klizanjem na otvorenom na Tomislavcu.

Fotografije: Meštrovićeva skulptura biskupa Strossmayera i večernji ugođaj Adventa na Zrinjevcu