Trgovi s nadimcima

Od glavnog trga prema jugozapadu nalazi se još nekoliko zanimljivih trgova – Cvjetnjak, Kazališni, Britanac. Ne, nemojte ih pokušati pronaći na karti pod tim imenima jer to su njihova zagrebačka imena od milja.

Takvi smo vam mi Zagrepčani, volimo svemu (a osobito onome što volimo) smišljati nadimke. A vama je ekipa Main Square Residencea smislila lijepu turu za šetnju po spomenuta 3 trga. Od nas krenite prema neboderu u Ilici (koji i tako djeluje kao da je na samom Trgu) i prođite kroz prolaz uz sam neboder. Izaći ćete na Bogovićevu, ulicu koja opasno konkurira Tkalčićevoj kao mjesto gdje se u Zagrebu najviše uživa u kavi. Krenite prema zapadu i proći ćete kraj skulpture Prizemljeno sunce. Zanimljivost za ljubitelje astronomije i astrologije je da su po Zagrebu raspoređeni i ostali planeti, no moramo vas upozoriti da su neki daleko od centra grada. Bogovićevom stižete ravno na Cvjetnjak.

Cvjetnjak dolazi od Cvjetni trg, a zovemo ga tako jer se na njemu prodaje cvijeće. Službeno ime trga je Trg Petra Preradovića, hrvatskog pjesnika, a na trgu je i njegov spomenik. Cvjetnjak je također među omiljenim mjestima za sjedenje i uživanje u kavi. Spustite se od Cvjetnjaka prema jugu i dolazite do spomenika Nikoli Tesli, svjetskom velikanu rođenom u Hrvatskoj. Krenite desno (prema zapadu) Masarykovom ulicom gdje ćete vidjeti i secesijsko remek-djelo – kuću Kallina.

Masarykovom stižete do Trga maršala Tita, raskošnog trga s Hrvatskim narodnim kazalištem, Muzejem za umjetnost i obrt (u toj zgradi je i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna), zgradom Rektorata zagrebačkog sveučilišta i Pravnog fakulteta... Na trgu se nalazi i Fernkornova skulptura Sv. Juraj ubija zmaja te dva Meštrovićeva remek-djela Povijest Hrvata i Zdenac života. Iščitajte iz zdenca umjetnikovu poruku i uživajte u trenutku, u ovom prelijepom trgu i ovom gradu.

Treći trg ćemo ostaviti vama na izbor – možete na sjever otići Frankopanskom ulicom prema Ilici i Britancu, Britanskom trgu, nekad zvanom Mali plac (jer je Dolac – veliki plac, a plac je zagrebačka riječ za tržnicu). Volite li starine i antikvitete, posjetite obavezno Britanac nedjeljom ujutro. Ljubitelji muzeja i umjetnosti bi pak nakon posjeta Muzeju za umjetnost i obrt trebali samo prijeći ulicu prema jugu i na Roosveltovom trgu posjetiti Muzej Mimara sa zadivljujućom zbirkom umjetnina.

 

Fotografije: Skulptura Sv. Juraj ubija zmaja i Hrvatsko narodno kazalište; Muzej za umjetnost i obrt