Muzeji

Odabir muzeja jako ovisi o osobnom ukusu i o tome jeste li štovatelj starih majstora ili suvremenih tijekova, kako u umjetnosti tako i u idejama za muzeje. No, vodit ćemo se time kako biste čim više toga vidjeli, pa ćemo naš izbor muzeja grupirati po lokacijama.

Gornji grad osim silne koncentracije onog što se mora vidjeti na njegovim uličicama i trgovima, ima i najveći broj muzeja. Krećemo s hit muzejem zadnjih godina – Muzejem prekinutih veza, sasvim posebnom zbirkom ljubavi s tužnim krajem, inspirativnih kako bismo više cijenili ono što imamo ili možda pokušali potražiti nekog neprežaljenog. U njegovoj blizini je i Hrvatski muzej naivne umjetnosti (i velikani naive poput tri Ivana - Generalića, Lackovića i Rabuzina), a želite li detaljnije upoznati povijest Zagreba – svakako posjetite Muzej grada Zagreba. Pravi poklonici umjetnosti i umjetničkih genija neće preskočiti Atelier Meštrović u kojem je genijalni Ivan Meštrović, hrvatski umjetnik svjetskog glasa, živio i stvarao dvadesetak godina. Kad se spustite s Gornjeg grada na Ilicu nešto šetnje prema zapadu i stižete do sve popularnijeg Muzeja iluzija.

Sljedeći potez s nekoliko muzeja odnosno galerija je između Zrinjevca i Tomislavca – Arheološki muzej, Galerija starih majstora u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti te Moderna galerija (u kojoj se upoznajte s hrvatskim slikarstvom i kiparstvom od 19. stoljeća do danas te majstorima poput Vlaha Bukovca, Miroslava Kraljevića, Miljenka Stančića...).

U našoj priči o trgovima s nadimkom spomenuli smo Muzej za umjetnost i obrt i Muzej Mimara, a sad dodajemo da je u njihovoj blizini, na Mažuranićevom trgu, i Etnografski muzej.

Ukoliko ste košarkaški fan, u Zagrebu možete posjetiti Muzejsko-memorijalni centar neprežaljenog Dražena Petrovića, košarkaškog Mozarta, jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena. Muzej se nalazi na trgu koji se također zove po Draženu. Njegovo ime nosi i dvorana Cibone, kluba za koji je igrao u Zagrebu. Prijeđite cestu prema sjeveru i dolazite ravno pred Tehnički muzej Nikola Tesla, s mnoštvom atraktivnih izložaka i Demonstracijskim kabinetom Nikole Tesle.

Vrijedan razgledanja i odlaska iz centra je Muzej suvremene umjetnosti, smješten u Novom Zagrebu sa sjajnim stalnim postavom i čestim izložbama. Main Square Residence može vam organizirati prijevoz do njega pa ćete tijekom vožnje vidjeti i koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, novu zgradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prijeći Savu i proći pokraj Hipodroma kao i jezera Bundek, još jednog zelenog okupljališta i šetališta Zagrepčana.

 

Fotografije: Muzej Mimara i Muzej prekinutih veza