Gornji grad

Među najčarobnijim, najromantičnijim i najslikovitijim dijelovima Zagreba, onim što nikako ne smijete propustiti vidjeti – Gornji je grad. Odlična vijest je da vas od Main Square Residencea do Gornjeg grada dijeli svega nekoliko minuta lagane šetnje.

Na relativno malom prostoru srednjovjekovnog Gradeca smjestilo se pregršt priča, znamenitosti i zanimljivosti. Počnimo s Kamenitim vratima, jedinim sačuvanim gradskim vratima Gradeca, gdje je u požaru 1731. ostala sačuvana jedino slika Majke Božje koju Zagrepčani danas štuju kao svoju zaštitnicu, a u Kamenim vratima se nalazi kapelica sa spomenutom slikom. Skulptura Dore Krupićeve uz sama Kamenita vrata podsjeća na Doru i Pavla, jednu od poznatih zagrebačkih ljubavi bez “živjeli su dugo i sretno”, a još malo utvrđivanja priče o ljubavima bez sretnog kraja slijedi u Muzeju prekinutih veza, nezaobilaznoj, međunarodno nagrađenoj koncepciji muzeja.

Nakon tužnih ljubavi, krenite prema Strossmayerovom šetalištu gdje ljubav poprima sasvim drukčiji oblik – naime, ovo je mjesto koje mnogi Zagrepčani nose u srcu kao mjesto svog prvog poljupca. Vjerujte nam da se ta atmosfera zaljubljenosti na popularnom Strossu osjeća u zraku. Prenesite tu atmosferu i na fotografije jer to je jedno od mjesta s kojih “puca” najljepši pogled na grad. Tu se nalazi i kula Lotrščak izgrađena u 13. stoljeću, prepoznatljiva zagrebačka vizura, s Gričkim topom koji stvarno puca i pucnjem svaki dan označava podne.

Još jedna od fotografija bez kojih se ne može otići iz Zagreba ona je crkve sv. Marka s jedinstvenim slikovitim krovom, jednim od simbola Zagreba, koja je smještena na središnjem trgu nekadašnjeg Gradeca. S lijeve strane trga su Banski dvori u kojima su nekad živjeli banovi pa i ban Jelačić, a danas su sjedište hrvatske vlade, a s druge strane trga je Hrvatski sabor.

Ovo je samo mali dio toga što vam Gornji grad nudi, krenite u istraživanje čim prije jer vjerujte nam da jednom ga vidjeti – nije dovoljno.

 

Fotografije: Oznaka za Opatičku ulicu i krov crkve sv. Marka