Tkalčićeva & Radićeva

Srednjovjekovni građanski Gradec i crkveni Kaptol dijelio je potok Medveščak, a na njegovom mjestu danas “teče” Tkalčićeva ulica, jedno od omiljenih zagrebačkih mjesta ispijanja kave, prepoznatljive i omiljene navike Zagrepčana.

Želite li nešto ispričati prijateljima, nešto dogovoriti, raspraviti, s nekim se bolje upoznati ili se pak ispričati za nešto – u ovom gradu se to zove “otići na kavicu”. Društvo je svakako poželjno, ali nije i obavezno – u kavi (čaju, soku, čaši vina, čak ni kava nije nužna...), čim je toplije vrijeme na otvorenom – možete guštati i sami. Popularna Tkalča (ulica počinje jako blizu Main Square Residencea, lijevo od lijevih stepenica na Dolac) puna je kafića s terasama, a tamo ćete vidjeti i spomenik Mariji Jurić Zagorki, prvoj hrvatskoj novinarki, autorici serijala romana o progonu vještica, ali i još jedne popularne zagrebačke ljubavne priče – o Siniši i Neri.

Na potoku između Gradeca i Kaptola stajao je Pisani most, a priča kaže da su se na njemu relativno često događale “razmjene mišljenja” pa su ga zbog toga prozvali – Krvavi most. Most zastrašujućeg naziva danas je malena, pitoma uličica koja spaja Radićevu i Tkalčićevu, zadržano je jedino horor ime.

Radićeva ulica, koja se u 19. stoljeću zvala Duga ulica i bila glavna gospodarska ulica, vodi direktno s Trga prema Gornjem gradu i najbliži je put od Main Square Residencea do Gornjeg grada. Kad prilično strmom Radićevom (za ovu šetnju preskočite visoke pete) stignete do skulpture Sv. Jurja (među rijetkima je gdje nije prikazana borba nego je zmaj već “izgubio bitku”), skrenete lijevo i ravno ste pred Kamenitim vratima i ulazom u Gornji grad.

Ubrajate li se u one koji vole prečace i tajnovitije puteve od onih klasičnih turističkih – jedna od zagrebačkih tajni – prema Gornjem gradu vodi i nekoliko relativno skrivenih stepenica, tajanstvenih kao i sam Gornji grad. Zakmardijeve stube vode iz prolaza Radićeve ulice i sasvim su blizu Trga bana Jelačića, a iz Tkalčićeve prema Gornjem gradu možete Malim, Mlinskim ili Felbingerovim stubama. Ako ih ne možete pronaći od prve, u tome i jest čar. Svaki Zagrepčanin će vam s veseljem pokazati gdje su.

 

Fotografije: Tkalčićeva navečer zimi i zgrada u Radićevoj