Malo dalje od centra & okolica

Mislite li da vam je centar Zagreba otkrio sve zagrebačke tajne, u velikoj ste zabludi. Puno toga zanimljivog ima i malo dalje od centra, a tek u okolici... predivna priroda, čarobni dvorci, rijeke, jezera, a samo koji sat vam je potreban da stignete i do mora.

Prije svega moramo vam reći da ste u pravom sportskom gradu, gradu koji ima svoju planinu gdje se održavaju i utrke Svjetskog kupa u skijanju, ali ima i natjecanja u veslanju na tzv. zagrebačkom moru – jezeru Jarun (oko kojeg svakako preporučujemo šetnju ako ostajete koji dan duže u Zagrebu). Rijetko viđena kombinacija, zar ne? Sljeme, vrh planine Medvednice na 1035 metara nadmorske visine među idealnim je mjestima za izlet u prirodu.

U četvrti (zagrebački – kvartu) Maksimir nalazi se stadion najpoznatijeg zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo, preko puta njega je zoološki vrt koji vrijedi vidjeti i ako niste u Zagreb stigli s djecom, a smješten je u park-šumi Maksimir, najstarijem parku na ovim prostorima s ubilježenom “godinom rođenja” - 1794. Da, stvarno smo zeleni grad.

Želite li posjetiti bližu okolicu, svakako vam preporučujemo Zagrebu najbliži Samobor. Lijepa šetnja, kremšnite na glasu kao i gastro ponuda, posebno je atraktivan u vrijeme karnevala. Prema sjeveru su čudesni dvorci Trakošćan (impresivan izvana, a računajte na višesatno razgledanje iznutra – uživat će i veliki, a ne samo maleni vitezovi i princeze) i Veliki Tabor (s tužnom ljubavnom pričom o Veroniki Desinićkoj). U Hušnjakovu kraj Krapine možete posjetiti nalazište popularnog Krapinskog pračovjeka, a Muzej krapinskih neandertalaca među najmodernijim je muzejskim projektima u ovom dijelu Europe. U svakom slučaju, i više nego atraktivno za vidjeti.

Pod isti taj nazivnik o izuzetnoj atraktivnosti idu i prelijepa Plitvička jezera koja također nisu daleko od Zagreba, ali na drugu stranu od spomenutih dvoraca i Krapine. Plitvička jezera najveći su i najstariji hrvatski nacionalni park koji je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom. Priroda iznimne ljepote s čarobnim jezerima i slapovima – izlet koji se ne zaboravlja. A i more je tako blizu... Najteže je odlučiti na koju stranu krenuti... Ali uvijek nam se možete vratiti po još...

 

Fotografija: Veliki Tabor