Kaptol

Danas vam je Kaptol na rasporedu razgledavanja? Izađite iz Main Square Residencea i prođite kroz prolaz Harmica u susjednoj zgradi. Pred vama su desne stepenice na Dolac, popnite se njima, ovaj put se oduprite zovu šarenih štandova s Dolca i prođite ravno tržnicom do velikog skretanja na desno koje vas vodi na Kaptol.

Stižete u srce nekadašnjeg srednjovjekovnog crkvenog središta Kaptola. Naravno, prije svega oduzima dah raskošna katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije s dva tornja visoka oko 105 metara. Još jedna od nezaboravnih slika Zagreba. Nakon osnivanja biskupije 1094. godine, smatra se da je ubrzo počela i gradnja katedrale koja je dovršena početkom 13. stoljeća, ali nedugo nakon toga opustošena od Tatara. Tijekom stoljeća stradavala je i od požara i od potresa. U 17. stoljeću joj je izgrađen jedan zvonik koji je teško oštećen u velikom potresu 1880. godine, nakon čega obnovu katedrale preuzima Herman Bollé i ona dobiva dva tornja i svoj današnji, neogotički izgled.

Ispred katedrale, stoji i fontana koju je projektirao Bollé s Fernkornovim pozlaćenim skulpturama Blažene Djevice Marije i 4 anđela (Fernkornov je i spomenik banu Jelačiću na Trgu). Djelo dva velika majstora koji su ostavili značajan umjetnički trag u Zagrebu.

Današnji Kaptol puno je manji od srednjovjekovnog naselja i podrazumijeva trg s katedralom i ulicu prema sjeveru u kojoj su nekad živjeli zaposlenici Kaptola u takozvanim kurijama. Neke su preživjele zub vremena i možete ih vidjeti i danas. Dodajmo još da su oko katedrale odlično očuvane obrambene zidine s kulama, impozantnog izgleda, građene za obranu od Turaka.

U sklopu srednjovjekovnog Kaptola bili su i Dolac i njegov nastavak Opatovina koja završava parkom (prije ulaska u park svakako pogledajte vitraje u crkvi sv. Franje Asiškog) iz kojeg se možete spustiti na Tkalčićevu. Veliki park je i iza katedrale, na mjestu nekadašnjih kaptolskih ribnjaka pa se tako i zove – Ribnjak.

Volite li mjuzikle i operete, pogledajte što kazalište Komedija ima na programu te navečer doživite osobitu atmosferu osvjetljenog Kaptola na putu prema Komediji – uživajte u šetnji i predstavi.

 

Fotografije: Anđeo s fontane ispred katedrale i pogled na katedralu s Gornjeg grada