Lokacija

Zgrada u kojoj je Main Square Residence

Smješteni ste na samom Trgu bana Josipa Jelačića, u secesijskoj zgradi ljepotici staroj više od stoljeća s dahom prošlih vremena zaustavljenih među zidovima.

Zgrada u kojoj se nalazi Main Square Residence izgrađena je davne 1905. godine prema nacrtima poznatog arhitekta Vjekoslava Bastla. Naručio ju je dr. Eugen Rado te je poznata kao Kuća Rado. Stropne štukature i kaljeve peći i danas svjedoče o stilskom razdoblju kad je Kuća Rado izgrađena. 
 
Kako je doktor Rado bio zubar, na krovu se nalaze skulpture Asklepija, prema grčkoj mitologiji boga medicine, te njegove kćeri Higije, božice zdravlja. Kuća Rado je i “čuvana”. Krov krase, uz skulpture grčkih bogova, prema jednoj varijanti – kameni zmajevi čuvari, a prema drugoj – vukolike zvijeri s istaknutim očnjacima kako bi se naznačila djelatnost vlasnika.
 
Pogledajte i ostale zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića jer svaka od njih ima svoju priču, uz napomenu da se na nama susjednoj zgradi nalazi reljef svjetski poznatog umjetnika Ivana Meštrovića. 

Trg bana Josipa Jelačića – glavni zagrebački trg

Nalazite se u centru centra grada, u centru događanja, na Trgu bana Josipa Jelačića, glavnom trgu glavnog grada Hrvatske. Koliko je Zagrepčanima važan, otkriva i to da ga zovemo samo – Trg. Nekoliko prekrasnih trgova u centru ima svoja imena od milja, ali samo jedan je – Trg.

Izašli ste iz Main Square Residencea, gotovo pod rep konjaničkog spomenika banu Josipu Jelačiću po kojem trg i nosi ime. Na jednom ste od mjesta gdje Zagrepčani najčešće dogovaraju susrete, popularno nazvanom “pod repom”. Drugo omiljeno mjesto susreta samo je malo dalje, “pod satom”. Trg je nastao na mjestu sajma koji se smjestio u podnožju srednjovjekovnih naselja – građanskog Gradeca (današnji Gornji grad) i crkvenog Kaptola od kojih je nastao današnji Zagreb.

Josipu Jelačiću, hrvatskom nacionalnom junaku i omiljenom banu koji je ukinuo kmetstvo, spomenik (kao prva velika javna skulptura u Zagrebu) na trgu je postavljen davne 1866., uklonjen 1947. godine, a vraćen na trg 1990. godine. Na trgu se često odvijaju društvena događanja i koncerti, dočekuju sportaši nakon velikih uspjeha, a zadnjih godina se obavezno dočekuje i Nova godina uz organizirana slavlja i velike koncerte.

Krenete li na lijevu stranu od Main Square Residencea, dolazite do fontane Manduševac uz koju je vezana legenda o dva zagrebačka imena. Nekad davno, zamolio je jedan ban (u manje bajkovitim verzijama – vojnik) lijepu djevojku da mu zagrabi vode s tog izvora. Od tog zagrabi nastalo je ime Zagreb, a je li se djevojka zvala Manduša ili joj je rekao “Mando, dušo” – nebitno, fontana se zove Manduševac i također prema legendi – predano ispunjava želje.
Prema tome, dobro razmislite što ćete poželjeti, ubacite svoju kovanicu u Manduševac i vjerujte u ostvarenje!
A u Zagreb nam se svakako vratite, bez obzira na novčić.

 

Fotografija: Spomenik banu Jelačiću s Kućom Rado u pozadini